Perşembe, Eylül 19, 2024
Ana sayfa KONFERANSLAR Kur´an´a Yaklaşımımız

Kur´an´a Yaklaşımımız

by İlkav Editor
3,3K 👁
A+A-
Reset

İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı alternatif eğitim konferansları 26 Ekim 2010 Pazar günü Şeyho Duman Hoca’nın “Kur’an’a Yaklaşımımız” konulu sunumu ile başladı. Emrullah Ayan’ın Bakara ve Furkan surelerinden bazı ayetleri okuyarak mealini vermesinin ardından Bülent Koca sahneye gelerek İlkav’ın bu sezon içerisindeki programları ve eğitim çalışmaları hakkında kısa bir bilgi verdi. Koca daha sonra sunumunu gerçekleştirmek üzere Şeyho Duman hoca’yı sahneye davet etti. Şehyo Duman hoca bazı Kur’an ayetlerinin açıklamasıyla konuya başladı. Kur'an-ın insanlara gelmesi üzerinde durdu ve Kur’anı kerimin mübin olmasının asıl manası üzerinde durdu.

 
Şeyho Duman şöyle dedi. “ Eğer kitabı mübin yanı açıklayan bir kitap olmazsa bir ne yapacağımızı ve sonumuzun ne olacağını bilemeyiz. Birçok filozof dünyanın varoluşu durumu ve geleceği konusunda birçok görüş ileri sürmüş fakat gerçekten açıklayıcı kesin bilgileri vermekten aciz kalmışlardır. Kur’an ise Allah’tan gönderilmiş bir nur olarak her şeyi açıklayan bir şekilde geçmişimizi geleceğimizi ve halimizi ortaya koymuştur. Kur’an olmasaydı “mavera” dediğimiz sahada yani ölüm sonrası hakkında hiçbir bilgimiz olmazdı. Allah tarafından indirilen bu kitapta hiçbir hilaf yoktur. Eğer Allah tarafından gönderilmemiş olsaydı onda birçok ihtilaflar bulunurdu. Allah’ın kitabındaki birinci ayet ile son ayet arasında en ufak bir çelişki yoktur. Kur’an-ın mesajı doğru olarak ulaştırılabilirse Kur’an-a muhalif olanların söyleyebileceği hiçbir şey yoktur. Çünkü onlar Kur’an indiği dönemde dahi “kimseye bunu dinletmeyin eğer duyarsanız mümkün olduğu kadar karmaşalar çıkarın” demişlerdir. Çünkü Kur’an müminleri Allaha ve resule itaate çağırmıştır çünkü o Kur’an müminleri diriltecek bir içeriye sahiptir. En büyük tehlike Kur’an-ın kendi müntesipleri tarafından anlaşılmamasıdır. Kur’ana tabi olan insanların kendi anlayışlarını Kur’an ayetlerini kullanarak Kur’an-a hükmü şeklinde sunmaları en büyük tehlikedir.
 
Konuşma şöyle devam etti: “ Bilindiği gibi cehil iki çeşittir. Birincisi “cehl-i basit” ikincisi ise “cehl-i mürekkep”dir. Cehli basit kişinin bilmemesidir fakat “cehli mürekkep” kişinin bilmediğini dahi bilmemesidir. Kendisini biliyor zannetmesidir. Furkan suresinde Allah resulü (s)nün ahrette yapacağı bir şikâyeti anlatıyor ve diyor ki “rabbim kavmim bu Kuran’ı terk etti” diyerek şikâyet edecek Allah resulü. Allah’tan hidayet isteyenler Kuran’a sarılmalıdırlar. Allah kitap aracılığıyla inananlara hidayet edeceğini ve sıkıntılarının her biri için bir yol “subul” bulunduğunu söylüyor. Ve rabbimiz kitabında indirilen kitabın onları aynı zamanda karanlıklardan aydınlığa çıkaracağını ifade ediyor.”
 
Konuşmasında Allah’ın kitabındaki adalet mesajına’da değinen Şeyho Duman Şöyle dedi: “Allah kitabının birçok yerinde müminlere yeryüzünde hüküm sahibi olduklarında adaletle hükmetmelerini emretmiştir. İnsan adaletin ve zumlun gündelik yaşantısında hangi noktalarda ve şekillerde tezahür edeceğini bilemeyebilir. Bundan dolayı bir yol göstericiye muhtaçtır. Adalet ancak Allah’ın indirdiklerine tabii olmakla ve Allah’ın istediği şekilde hükmetmekle gerçekleşebilir. Allah’ın yolunun dışında bir yol aramak Allah’ın indirdiği vahy dışında adalet aramak doğru değildir. Adaleti ancak Allah’a kulluğu kabul edenler tesis edebilir.”
 
Şeyho Duman konuşmasının sonunda dinleyiciler tarafından kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi. Yaklaşık iki saat süren konferanstan sonra dinleyicilere çay ve simit ikram edildi ve İkindi namazının cemaatle eda edilmesinin ardından program sona erdi.

Ekitap için tıklayın

Yorum yazın

* Bu formu kullanarak girdiğiniz bilgilerinizin saklanmasını ve size ulaşım için kullanılabileceğini onaylıyorsunuz.

İLKAV


İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı

Editör'ün Seçimi

Son Yazılar

İLKAV Teknik Komisyon