4,9K
Duman : Kuranî Tebliğ Her Müslümanın Görevidir.
İLKAV Alternatif Eğitim konferansları Şeyho DUMAN Hocanın ‘Kur’anî Manada Tebliğ Nedir, Nasıl Yapılmalıdır?’ başlıklı sunumu ile başladı. İLKAV Konferans salonunda yapılan konferanslar ayda bir olmak üzere 2016-2017 yılı boyunca devam edecek. Konferansta Şeyho DUMAN tebliğ vazifesinin, peygamberlerin misyonunun Allah tan aldıkları vahyi olduğu gibi örnekleyerek insanlara aktarmak olduğunu, biz müminlere de aynı görevin düştüğünü belirtti.
Konferans Kenan DOĞAN’ın okumuş olduğu Kur’an ve mealiyle başladı. Şeyho DUMAN konuşmasında şu hususlara değindi:
‘Peygamberlerimiz Allahu Teala’dan aldığı mesajı, elçilik görevi gereği olduğu gibi insanlara aktarmak zorundadır. Emir Rabbimizdendir, ona ağır bir söz indireceği bildiriliyordu. Yol zor. Kafirler tebliğe karşı çıkacak bu da ancak sabredenlerin başarabileceği bir şeydir.
Veda hutbesinde “Ey insanlar beni dinleyin. Mutlak Rabbinize varacaksınız. Hesabınızı vereceksiniz. Ashabına dönüp tebliğ edip etmediğini şahit tutuyor ve orada olanlar olmayanlara bunu anlatsın diye ümmete bir görev yükleniyor. Bazen olur ki benim sözlerimin tebliğ edildiği insanlar sizden daha iyi anlayabilirler. Tebliğ , bildiğini olduğu gibi aktarmakla, muhatabının bilgi, sosyal konum ve kabiliyetine göre hikmetle olup olmamasına göre değişir. Nahl suresi 125-128’e göre ikincisi.
Tebliğci önce dediklerine kendisi inanacak, dediklerini yaşayacak, fırınında pişirecek. Siz insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Kitabı da okuyorsunuz. İnandıklarınızı yaşamadıkça tebliğiniz işe yaramaz. Emirlere itaat Allaha davet edip kendisi de salih amel işleyenden daha güzel sözlü kim olabilir? En güzel söz Allaha davet amaçlı olandır. Yoksa güven övgüye layık olmaz.
İnanmak, yaşamak ve anlatmak, tebliğin olmazsa olmazlarıdır. Tebliğ metodu zorluklarla iç içedir, kolay yok. Tebliğ mesajı gizlememektir. Tağutu açıklamam yüzünden yıllarca mahkemelerde dolaştım. İman, akide, ahlak tebliğin üç unsurudur. Tebliğde bir engelle karşılaştığın zaman sen en güzel bir şekilde karşılık ver. Güzel bir şekilde ayrıl. Buna da ancak sabredenler güç yetirebilir. Şeytanın iğvasına uyma. Bana sığın. Bilesin ki Allah işitir, bilir.
Tebliğ
Davet
Emri bil maruf Nehyi anil münker
Hakkı ve Sabrı tavsiye
Tebliğ; önemli bir bilgiyi ulaştırılması gereken yere ulaştırmaktır. Rasulun örnekliği çok önemli. O Usvetü’l-Hasenedir. Her birimiz tebliğe memuruz. Ailemize, akrabalarımıza, eşimize, arkadaşlarımıza tebliğ yapmalıyız. Resulde, peygamberlerde ve onlarla beraber olanlarda sizler için güzel bir örnek vardır.
Metod Nasıl Olacak? :
Ben size iki şey (veya bir) bırakıyorum. Allahın kitabı ve (sünneti) bırakıyorum. Ona sarıldığınız müddetçe sapıtmazsınız. Rabbimizi şahid tutuyor. Tebliğde tevhid anlatılır. Şirk bulaştırılmaz. Günümüzde insanlar mesaja şirk bulaştırılmasını beklerler. Kitleler öyle çoğalır. Bizim işimiz zor. Hikmetle olacak. Güzel öğütle olacak. En güzel biçimde mücadele edilecek. Tebliğde hikmetin kısımları:
* Tedricilik(Sünnetün Tederrüç)
* Kuranda da tedricilik vardır. İçkinin yasaklanışı gibi.
* Zamanlılık (Sünnetül Ecel) Ribanın Yasaklanması gibi.
* Cemiyetin gelişmişliği
Cemaati, Cemiyeti tanımak lazım. Muhatapları da tanımak. Peygamberimize (AS) bir soru soruldu.(Hangi amel efdaldir) 6 ayrı cevap verdi. İnsanların durumuna göre…
Savunma, güzel temsil
Ashabı Kehf gibi. Birkaç genç o günün küfür sistemine başkaldırırlar. Yönetici olanlar çağırır. Onların kalplerini sabit kıldık. Bizim sahibimiz gökleri ve yeri yaratandır. Biz ondan başka hiçbir ilaha dua etmeyiz. Yoksa biz kötü bir şey yapmış oluruz. Mücadele verdiler. Gençler mağaraya çekildiler. Kavmimiz delilsiz başka ilah edindiler. Onların kanun hayat nizam olarak tanıdıklarından yüz çevireceğiz. Bunun üzerine iki müjde. Şirke sizi bulaştırmayacağız. Kurtuluş mağarasına gireceksiniz. Rahmetin nimetini tadın.
Sünneti Teshir; İdare politikası yeri gelince güç kullanımı…
Rabbimiz bize gönderdiği vahyi gereği gibi yaşamayı nasip etsin. Böylece sizi şahidlik için orta/vasat bir ümmet yarattı. Velhamdulillahi Rabbil Alemin…’
Konferans çay ve simit ikramı ile son buldu.