Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana sayfa KONFERANSLAR İslami Açıdan Aile İçi İlişkiler Ve Çocuk Eğitimi

İslami Açıdan Aile İçi İlişkiler Ve Çocuk Eğitimi

by İlkav Editor
3,8K 👁
A+A-
Reset

İslami Açıdan Aile İçi İlişkiler ve Çocuk Eğitimi

Bizler İslam fıtratı üzere doğan çocuğu o fıtrat üzere programlamalıyız. Son dönemlerde aile üzerinde ciddi oyunlar oynanmaktadır. Aile son kaledir. İçerdekiler doğru davranırsa son kale olan aile kolay kolay yıkılmaz dışarıdakiler ne yaparsa yapsın. Bir ailede aile içi ilişkilerin iyi olması için dikkat edilecek en önemli konu sevgidir. Sevginin elbetteki türleri vardır. Hiçbirşey sevgisiz olamaz ailede de sevgisiz hiçbirşey olmaz. Sevginin üç boyutu vardır. 1) Eğer türü Sevgi. Eğer sen benim söylediklerimi yaparsan… eğer olursan… 2) Çünkü türü; sevgi seni seviyorum çünkü başarılısın… seni seviyorum çünkü çalışıyorsun… 3) Rağmen türü ; sevgi her şeye rağmen gösterilen sevgidir. Koşulsuz bir sevgidir. Saf bir sevgidir. Eğer türü sevgide kesin olarak kesin şart vardır. O şartlar yerine gelmediğinde çocuğun sevilmeyeceği izlenimi ortaya çıkar. Çünkü türü sevgide ise, çocuk herhangi bir şeyi başardığı, yaptığı, onda olan herhangi bir özellikten dolayı sevildiğini düşünecektir bu tarz sevgiler karşı tarafı tatmin etmez ve bunlar olmadığı zaman çocuk kendini sevgisiz sevilmeyen biri olarak algılayabilir. Böyle ciddi bir risk vardır. Rağmen türü sevgiye gelince, o hiçbir şart, hiçbir koşul, hiçbir özellik aramaz. Sadece ve sadece çocuğu olduğu için sever.

Sevgi ve şımarma ilişkisine de değinen Yılmaz; “ Kimse sevgiden dolayı şımarmaz şımarma sınırların olmamasından dolayı olur sınırların çiğnenmesinden dolayı olur. Çocuğa davranış bilinci, davranış ahlakı, davranış eğitimi verilmediği zaman çocuk şımarır dengesiz olur. Değer vermek yanlış algılanabilmektedir. Çocuğun kendi kişisel varlığını yeterince kabullenmemek ve onu kendi organlarından biri gibi görme durumu ortaya çıkar. Bu ise çocuğun benliğini kendi kişisel özsaygısını rencide etmekte ve onun gelişimini engellemektedir. Çocuğunuzun iyi yetişmesini iyi bir Müslüman olmasını istiyorsanız sadece iyi bir örnek olun. Bu topluma en çok zarar veren iki şey vardır. Birincisi televizyon, ikincisi internet . Bunlarda iyi şey var desenizde ben bu iddiadayım internet kullanımın amaçları ile ilgili istatistik %95 şu üç şey için kullanıldığını göstermiştir. 1) Online oyunlar, internet oyunları 2) chat yapmak 3) Açık saçık yerleri gezmek geriye kalan %5’de bilgi ve araştırma amaçlı. 1. Ve 3. Maddeler engellenir 2. Maddede denetim altına alınırsa internet faydalı diyebilirim bu sağlanmadığı zaman bir süre sonra da bunun olumsuz sonuçları çıkacak ve çıkmaya da başladı. Agresif davranışlar ve davranış bozuklukları. TV ve Bilgisayar aile içi iletişimi yok eden bir düşmandır. Onların zihinlerini öyle bir meşgul ederki başka bir şeye yer kalmaz. TV ve Bilgisayar ailenin ortak kullanım alanında olmalıdır. Sağlıklı olan budur. Herkesin kendi odasında olması ona zulüm olur. kontrol beklemek hata olur. televizyon varken fiziksel olarak yan yana ve herkes TV eksenli konuşuyor. Kendini konuşmuyordu şimdi ise her odada bir TV var ve fiziksel yakınlıkta bitti. Bir Alman profesörün sözü aynen şöyledir ve tespiti “üç saatlik TV seyretmenin beyinde oluşturduğu tembelliği gidermek için bir hafta zihin egzersizi yapmalısınız diyor. Bilgisayar ve televizyonda her şey çok hareketli, çok sesli, çok hızlı ve çok renklidir. Çocuk bu algılamaya alışıyor normal hayat ise bunun çok gerisinde kalıyor bu nedenlede çocuklar ve hatta büyükler hayattan ve yaşadıkları ortamdan sıkılmaya başlıyor. Bu nedenlede çocuklarımızı kontrol etmeliyiz. Her çocuk babasıyla oyun oynamayı en çok sevdiği filme tercih eder. Neyi görmek istersek onu görürüz. Çevremizde olumsuzlukları görmek istersek onu görürüz. Olumlulukarı görmek istersek onu görürüz.” dedi.

Konuşmasında Resmi ideolojinin eğitim sistemindeki çocuklarımızın durumuna temas eden Yılmaz şöyle devam etti: “Okullarda eğitim zaten çok önceden bitti artık öğretimde bitiyor. Liseden mezun olmuş bir öğrenci en basit dört işlemden toplama ve çıkarmayı yapıyorken bölme ve çarpmayı yapamamaktadır. Çok basit mantık yürütmeyi dahi yapamıyor hale gelmişlerdir. Böylelikle Türkiye’nin geleceği yok edilmektedir. İnsan boşluk kabul etmez bir alternatif üretilmeli ve yasak konulacaksa bir alternatifle sunulmalıdır.

Ekitap için tıklayın

Ahmet Yılmaz konuşmasında pratik hayattan oldukça ilginç örnekler verdi. Slayt gösterileriyle de desteklenen sunum katılımcılar tarafından ilgiyle ve beğeniyle izlendi.

 

 

Yorum yazın

* Bu formu kullanarak girdiğiniz bilgilerinizin saklanmasını ve size ulaşım için kullanılabileceğini onaylıyorsunuz.

İLKAV


İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı

Editör'ün Seçimi

Son Yazılar

İLKAV Teknik Komisyon