Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana sayfa HABERLER Şeyh Hüseyin Fadlallah Rabbine Kavuştu

Şeyh Hüseyin Fadlallah Rabbine Kavuştu

by İlkav Editor
3,1K 👁
A+A-
Reset

انّا للہ و انّا الیہ راجعون

Bir âlimin ölümü; bir âlemin ölümü gibidir! İslam dünyasının önemli alimlerinden Lübnanlı Seyyid Muhammed Hüseyin Fadlullah 75 yaşında Rabbine kavuştu

O, Ümmetçi bir âlim, mücadeleci bir fakih ve birleştirici bir ilim adamı idi…

Ekitap için tıklayın

Lübnanlı âlim Seyyid Muhammed Hüseyin Fadlullah bugün vefat etti. Dün sabah iç kanama geçiren Fadlullah, hastaneye kaldırılmış ve yoğun bakıma alınmıştı. Beyrut'taki Benham Hastanesinden bir yetkili, tedavi görmekte olan Fadlallah'ın 75 yaşında hayata veda ettiğini açıkladı.

Son iki haftadır hastanede yatan Fadlullah'ın durumu, karaciğerinden kaynaklanan komplikasyonların iç kanamaya yol açmasıyla Cuma günü kötüleşmişti.

İslam dünyasının önemli Şii mercilerinden olan Fadlullah, mezhebî bağnazlığı aşmış ve birleştirici bir misyon ifa etmekteydi. Orta Asya ve Körfez ülkelerinde geniş kitlesi bulunan Fadlallah'ı dünya Müslümanları da önemli bir otorite olarak addetmekteydiler. Lübnan İslami direniş hareketi Hizbullah'ın "manevi lideri" olarak taltif edilen Fadlallah, örgütün ruhani lideri olduğunu reddetmekle beraber, birçok zaman Hizbullah'ın beslendiği kaynak misyonu gördü.

Cuma vaazlarında sık sık ABD ve İsrail'in Ortadoğu politikalarını eleştiren ve mücadeleye çağıran Fadlallah, gençlerden kadınlara İslam ümmetinin birçok güncel sorununa ilişkin de pratik fikrî çözümler üretiyordu.

Muhammed Hüseyin Fadlullah kimdir?

Muhammed Hüseyin Fadlullah, Lübnanlı bir ailenin oğlu olarak 1935 yılında Irak'ın Necef kentinde doğdu. 1952 yılında Lübnan'a göç etmeden önce Necef'te İslami İlimleri okudu. Takip eden yıllarda yüksekokullarda ders verip kendini yoğun bir şekilde dini ilimlere vermiş, onlarca kitap yazmış, çok sayıda medresenin yanı sıra 'Mabaret Cemiyeti'ni kurmuştur. Bu cemiyetin çatısı altında ayrıca bir kütüphane, bir kadın kültür merkezi ve bir polikliniğin kurulmasını sağlamıştır.

1966 yılında Lübnan'a dönen Fadlullah, Doğu Beyrut yakınlarındaki Neba'ya yerleşti. Burada Bekaa'dan Beyrut'a taşınan göçmenlerin eğitimi ve temel ihtiyaçlarını gidermek için birçok yetimhane, dispanser, dernek ve eğitim kurumları açtı.

El-Hikme adındaki dergiyi yayınladı. Neba'daki Şer'i Enstitü'de dersler verdi. Birçok makale ve yirmiden fazla kitap yazan Fadlullah, sahip olduğu devrimci eylemci fikirlerine ideolojik bir taban oluşturdu.

Fadlullah birkaç kez canına kast eden saldırılara maruz kaldı. Bunlardan biri CIA'nın sponsorluğu ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilen, 80 kişinin ölümüne neden olan 8 Mart 1985 tarihinde Beyrut'ta düzenlenen bombalı araçlı saldırıydı.

Fikrî liderliğini yaptığı kabul edilen Hizbullah örgütü Lübnan siyasal arenasında önemli etkinliğe sahip bir güç konumuna geldi. Şam'da ve Beyrut'ta düzenli olarak halka kültürel ve medenî boyutlu konuşmalar yapan Fadlullah, İslâmî hareketin sorunları ve geleceği ile ilgili birçok kitap kaleme aldı.

İran İslam Cumhuriyeti ile bulunan bağlarına rağmen, Fadlullah'ın, İran İslam Devrimi'nin mimarı Ayetullah Humeyni'nin Velayet-i Fakih mirasından uzaklaştığı bildirilir. Kendisinin "Hiçbir Şii lider, Humeyni bile, hakikat üzerinde tekel sahibi değildir" şeklinde yorum yaptığı bildirilmektedir. Kendisi aynı zamanda Şiilerin içtihat makamı olarak kabul ettikleri Taklit Mercii olarak Ayetullah el-Uzma Ali el-Sistani'yi İran İslam Cumhuriyeti'nin ruhani lideri Ayetullah Ali Hamenei'den daha çok desteklediği ileri sürülür.

Türkçeye de 15'e yakın kitabı tercüme edilen üstad Fadlullah'ın kitaplarından Türkiyeli okur gibi dünya Müslümanları da çok istifade etmiştir. Kendisine İslam ümmetinin ufkunu açan çabalarından dolayı Rabbimizden rahmet ve şefaat diliyoruz.

Yorum yazın

* Bu formu kullanarak girdiğiniz bilgilerinizin saklanmasını ve size ulaşım için kullanılabileceğini onaylıyorsunuz.

İLKAV


İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı

Editör'ün Seçimi

Son Yazılar

İLKAV Teknik Komisyon