Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana sayfa HABERLER İlkav’da İftar ve Kadir Gecesi Programı Gerçekleştirildi…

İlkav’da İftar ve Kadir Gecesi Programı Gerçekleştirildi…

by İlkav Editor
4,K 👁
A+A-
Reset

 

İLKAV’DA İFTAR VE KADİR GECESİ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ…

 

İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı-İLKAV’ın gönül verenlerinin katılımları ile artık geleneksel hale gelen iftar ve Kadir Gecesi programı İLKAV konferans salonunda gerçekleştirildi. Ankara Müslümanlarla Dayanışma Platformu kardeş vakıf dernek temsilcilerinin de olduğu, çocuk, yaşlı, aile büyük bir katılımla gerçekleşen programda beraber iftar yapılarak akşam, yatsı ve teravih namazı eda edildi.

Program Kenan Doğan’ın Kur’an tilaveti ile başladı. Daha sonra Şeyho Duman hocamızın sohbetine geçildi.

Duman, konuşmasında bu günlerin Kur’an’ın gündeme gelmesi açısından çok önemli zamanlar olduğunu, Allah’ın zikrinden (Kur’an’dan) yüz çevirenleri bu dünyada da ahirette de rahata eremeyeceği sıkıntılı bir hayatın beklediğini ifade ederek sözlerine başladı. İslam ümmetinin içinde bulunduğu parçalanmışlıktan, fitneden ancak Kur’an’a sarılarak kurtulabileceğini ifade eden Duman, Kur’an’ın anlaşılmasından ziyade, onun güzel sesle okunması, ciltler dolusu tecvit kitaplarının hazırlanması, güzel yazılması gibi resulün mesajından uzaklaştırıcı meselelerle halkın oyalandırıldığını ifade etti. Rabbimizin Kur’an’ı Müslümanlara bir rehber ve yol gösterici olarak göndermesine rağmen tarih içinde insanların bunu asıl maksadından saptırdığını belirterek Kadir suresinin açıklamasına geçti.

 

Kadirin Gecesi Nedir?

Duhan suresinde “Onu mübarek bir gecede indirdik” diyor Kuran. Neden “onu” diyor da Kur’an demiyor. Kadir Suresi de aynı şekilde “onu” zamirini kullanıyor. Bu zamir Kur’an’a mı gider yoksa bütün peygamberlere inen vahyi mi kasteder? Bence ikincisi. Leyletü’l-Kadr: Kadirin gecesidir. Buna kadir gecesi demek yanlış olur. Bir şeyler hatırlatıyor. Takdirin gecesi. Tesbit etme, ölçme biçme, tercih edip ayarlama gecesi. Her türlü vahiy gecesi. Klasik anlayış 1000 ayı 83 yıla çevirmiş ve bir ömre tekabül ettirip bu geceyi ihya edince kolayca kurtulabilineceğini öğretmiştir.1000 ay burada çokluktan kinayedir. Arapçada mecazi kullanımlar vardır bizim dilimizdeki gibi. Bu da onlardan biridir. Biz onu bereketli bir gecede indirdik. Yeryüzünde faydalı olan şeyler Kur’an’da indirme (tenzil) kelimesi ile kullanılır. Rabbimiz de Kur’an’ı indirmiştir. Tenzil- İnzal tartışması gereksiz bir tartışmadır. Bir delile dayanmaz. (İnzal-birden, Tenzil-parça parça) Berat gecesi ise bu yüzden uydurmadır. Nüzul kavramı ise daha farklıdır. Seni ben alemlere merhamet ettiğim için gönderdim.

Bereket ve takdir aynı gecededir. Rabbinden bir merhamet olarak hep insanlığı uyarmışızdır. Gelelim Kadir gecesine. “Şüphesiz biz onu takdirin gecesinde indirdik.”  Kader nedir? Biz neyi yaratmışsak onu belli bir kaderle yaratmışız. Tabi tarihte dört halifeden sonra gelenler kaderi bozup, imandan kadere teslim olmaktan başka çaremiz yoktur, benim sizin başınızda olmam kaderinizdir şekline dönüştürmüşlerdir.

Kader ölçüp biçip belli özelliklerini takdir edip biçimlendirmedir. Onu indirdiğimiz gece yaratılan her mahluka özellikleri vahyolundu demektir. Ayette “yaratma da emretme de bana aittir” diyor. Yaratmayı biliyoruz. Peki, emir ne? O işte vahiydir. Vahiy ikiye ayrılır. Fıtri emir,  teşrii emir.  Arının bal yapması, çiçeğin açması, insanın özellikleri gibi fıtri emir. Teşrii emir peygamberler aracılığı ile gelen vahiyler. İşte bu gecede bütün varlıkların takdiri gerçekleşmiştir. Emir den kasıt sadece Kuran vahyi değildir. Kainatı ilgilendiren her türlü iş, eylem ve takdirin adıdır. Bu tabi ki Kur’an vahyini de kapsar.  “Ey Muhammed sen Kadir’in gecesinde ne oldu bilir misin? Tabi bilmiyor. Konuyu açıyor. 1000 aydan hayırlıdır ifadesi mecazidir. Kadir’in gecesi aklımıza gelen her türlü süreden hayırlıdır demek istemektedir. Sayı çokluktan kinayedir. Melekler, Cebrail Rablerinin izni ile sabaha kadar her yere emir için uğraştılar. Bütün kainattaki varlıkların ölçülmüş kanunları indirildi. Güneş doğuncaya kadar devam etti. Halk (yaratma) gerçekleştikten sonra emir (Teşrii Vahiy) gerçekleşmektedir bu gecede. Rabbimizin devamlı yaratma üzerinde bir işte olduğunu da unutmayalım. Bu bağlamda Peygamberimiz (SAV)’e farz olan bize ise fıkhi manada sünnet-i müekkede olan gece kalkış ve namazını ihmal etmememiz gerekmektedir. Geceler ihya olursa gündüzler de hayır olacaktır.

İbadetlerimize hurafeleri sokmadan Rabbimize tabi olalım. Meleklerin cennete hoş geldiniz dediği salih kullarının arasına Rabbimiz bizi ilhak eylesin inşallah.(Amin) “

 

Program birlikte kılınan yatsı ve teravih namazından sonra sona erdi.

 

 

Yorum yazın

* Bu formu kullanarak girdiğiniz bilgilerinizin saklanmasını ve size ulaşım için kullanılabileceğini onaylıyorsunuz.

İLKAV


İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı

Editör'ün Seçimi

Son Yazılar

İLKAV Teknik Komisyon