Üye Ol  -  Şifremi Unuttum?
Facebook
 
 
> Bugün 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümü...

> Kadir Gecesinin ve Ona Değer Kazandıran Kur’an’ın Kadrini Bilmek...

> Erdoğan’ın, Karşılığı Olmayan Sert Söylemleri Filistin’den Yana, ...

> Ömrümüzden Bir Yıl Daha Azaldı, Gelin Hâlimizi Sorgulayalım!...

> Küresel İfsadın Fıtratı ve Doğal Dengeyi Bozması ile İnsanlığın Y...

   
En Çok Okunanlar

Anasayfa  >   HABERLER  >  2015
 
İLKAV Gönüllüleri Genel İftarı ve Kadir Gecesi Programı Yapıldı…
Tarih: 14/07/2015
   


İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı-İLKAV gönül verenlerinin katılımları ile artık geleneksel hale gelen iftar ve Kadir Gecesi programı İLKAV konferans salonunda gerçekleştirildi. Müslümanlarla Dayanışma Platformu temsilcilerinin de bulunduğu, çocuk, yaşlı, aile, büyük bir katılımla gerçekleşen programda, Şeyho DUMAN Hoca sohbet verirken, iftar yapılarak akşam ve teravih namazı kılındı.

İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı-İLKAV gönül verenlerinin katılımları ile artık geleneksel hale gelen iftar ve Kadir Gecesi programı İLKAV konferans salonunda gerçekleştirildi. Müslümanlarla Dayanışma Platformu temsilcilerinin de bulunduğu, çocuk, yaşlı, aile, büyük bir katılımla gerçekleşen programda, Şeyho DUMAN Hoca sohbet verirken, iftar yapılarak akşam ve teravih namazı kılındı.

Programa Mehmet Yaşar ‘ın okuduğu Kur’an tilaveti ile başlandı. Ardından vakıf yönetim kurulu üyesiEmrullah Ayan kısa bir konuşma yaptı. Ayan, konuşmasında Kadir Gecesinin öneminin Ku’ra’nın o gece inzal edilmesinden kaynaklandığını belirterek, bizlerin de Ramazan ayının içinde saklı olan Kadir Gecesi’ne  teberrüken 27. gecesinde bu vesile ile bir araya geldiğini ifade etti. Kur’an’ın okunup anlaşılması gerekliliği üzerinde duran Ayan, anlamı düşünmeden yapılan hatimlerin ve okunan Kur’an’ların harfleri, resimleri seslendirmekten ibaret kaldığını söyledi. İslam coğrafyasındaki işgal, savaş ve katliamların ancak Müslümanların tavizsiz bir biçimde Kitaba ve resulun sahih örnekliğine dönmeleri sonucu, Allah’ın yardımına müstehak olmaları ile önlenebileceğini, bu bağlamda,  Vakfın, Ku’ran’ın mesajının anlaşılıp yaygınlaştırılmasında önemli bir fonksiyon gördüğünü belirterek, herkesin bu ecirden payını alması için katkıda bulunması, taşın altına elini koyması gerektiğinin altını çizdi.

Daha sonra Şeyho DUMAN hoca kürsüye gelerek Duhan ve Kadir surelerinin kısa tefsirlerini verdi. Günümüz ile irtibatlı yanlış Kadir Gecesi ve Ramazan algılayışı ve biz Müslümanların gerçekte ne yapması gerektiğine ilişkin somut örnekler eşliğinde Ku’ran ayetleri ışığında konuyu anlattı.

Duman, bu günlerin Kur’an’ın gündeme gelmesi açısından çok önemli zamanlar olduğunu, Allah’ın zikrinden (Kur’an’dan) yüz çevirenleri bu dünyada da ahirette de rahata eremeyeceği sıkıntılı bir hayatın beklediğini ifade ederek sözlerine başladı. Ramazan dolayısı ile gündeme çıkan din adına söz söyleyenlerin kahir ekseriyeti Kur’an’ın mesajını anlatmadığını, çerçöp işlerle ve tamamen yeni ibadetler ihdas eden boş, “şunu okursan şu olur, şu dua şurada okunur” gibi zaten bozuk olan toplumun din anlayışını daha da iğdiş eden safsatalarla oyaladığını belirtti. Hocamız konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Müminin hayatı aydınlıktır. Hadid Suresinde “Onlar benim nurum ile yürürler” demektedir. Yani benim emir ve yasaklarımın ışığında. Bu tutum bu dünya ve ahiretin garantisidir. Bildiğimiz gibi Rabbimiz Bakara Suresinde Kur’an’ı Ramazan ayında indirdiğini belirtir.  İnsanlara yol gösterir, hidayetten de çeşitli deliller ve furkan vardır. Furkan iyi ve kötülüğü birbirinden ayırt etme özelliğidir. Furkan o yolu tutanların kazanacakları bir haslettir. Bundan sonra ise oruç emredilir.

Müslümanım demenin bir anlamı vardır. Ben Allah’ın göndermiş olduğu selamet diyarına girdim demektir. Artık ben ilahi emir ve yasaklara teslim oldum demektedir. Günümüzde Müslümanlık sadece dilde kalıp amellere yansımamaktadır. Amelsiz bir din anlayışı yaygınlaşmaya başladı. Bakara Suresinde Ey Müslümanlar “kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın” demektedir. Bu ayet trafik ve verem haftalarında dile getirilmektedir. Halbuki bu ayetin sebeb-i nüzulü anlatılırken sahabe şöyle anlatır. Müşriklerin baskısı sonucu Habeşistan’a göç etmiştik. Orda işlerimiz iyileşti, büyüdük. Din konusunda gevşekliğimiz baş gösterdi. Bunun üzerine bu ayet indi. Allah’ın tehlike dediği şey dünyevi bir takım menfaatların elden çıkması değil, ahirete etki edecek emir ve yasaklara ittibada gevşekliktir. Zinhar dünya ile meşguliyet bizi Allah’tan ve Resulü’nün yolundan, misyonundan alıkoymasın. Bugünkü Müslümanların da en büyük tehlikesi dönem dönem olduğu gibi dünyevileşme belasıdır. Dünyanın aldatıcı olduğu Kur’an’da birçok ayette belirtilir.

Gazali “Bütün hataların başı dünya sevgisidir” der. Bunu eskiden beri yanımızda olan arkadaşların şimdiki halinden görebilirsiniz. Sizi diriltecek olan davetimize icabet edin diyor ayette. Demek ki, davet bizi diriltecektir. Bilesiniz ki, Rabbiniz size çok yakın. Haşyet insanın hayatında yapacaklarını yapmadan önce Rabbinin murakabesini düşünmektir. Huşu ise ibadetler için geçerlidir.

Kadirin Gecesi Nedir?

Duhan suresinde “Onu mübarek bir gecede indirdik” diyor Kuran. Neden “onu” diyor da Kur’an demiyor. Kadir Suresi de aynı şekilde “onu” zamirini kullanıyor. Bu zamir Kur’an’a mı gider yoksa bütün peygamberlere inen vahyi mi kasteder? Bence ikincisi. Leyletü’l-Kadr: Kadirin gecesidir. Buna kadir gecesi demek yanlış olur. Bir şeyler hatırlatıyor. Takdirin gecesi. Tesbit etme, ölçme biçme, tercih edip ayarlama gecesi. Her türlü vahiy gecesi. Klasik anlayış 1000 ayı 83 yıla çevirmiş ve bir ömre tekabül ettirip bu geceyi ihya edince kolayca kurtulabilineceğini öğretmiştir.1000 ay burada çokluktan kinayedir. Arapçada mecazi kullanımlar vardır bizim dilimizdeki gibi. Bu da onlardan biridir. Biz onu bereketli bir gecede indirdik. Yeryüzünde faydalı olan şeyler Kur’an’da indirme (tenzil) kelimesi ile kullanılır. Rabbimiz de Kur’an’ı indirmiştir. Tenzil- İnzal tartışması gereksiz bir tartışmadır. Bir delile dayanmaz. (İnzal-birden, Tenzil-parça parça) Berat gecesi ise bu yüzden uydurmadır. Nüzul kavramı ise daha farklıdır. Seni ben alemlere merhamet ettiğim için gönderdim.

Bereket ve takdir aynı gecededir. Rabbinden bir merhamet olarak hep insanlığı uyarmışızdır. Gelelim Kadir gecesine. “Şüphesiz biz onu takdirin gecesinde indirdik.”  Kader nedir? Biz neyi yaratmışsak onu belli bir kaderle yaratmışız. Tabi tarihte dört halifeden sonra gelenler kaderi bozup, imandan kadere teslim olmaktan başka çaremiz yoktur, benim sizin başınızda olmam kaderinizdir şekline dönüştürmüşlerdir.

Kader ölçüp biçip belli özelliklerini takdir edip biçimlendirmedir. Onu indirdiğimiz gece yaratılan her mahluka özellikleri vahyolundu demektir. Ayette “yaratma da emretme de bana aittir” diyor. Yaratmayı biliyoruz. Peki, emr ne? O işte vahiydir. Vahiy ikiye ayrılır. Fıtri emir, teşrii emir.  Arının bal yapması, çiçeğin açması, insanın özellikleri gibi fıtri emir. Teşrii emir peygamberler aracılığı ile gelen vahiyler. İşte bu gecede bütün varlıkların takdiri gerçekleşmiştir. “Ey Muhammed sen Kadirin gecesinde ne oldu bilir misin? Tabi bilmiyor. Konuyu açıyor. 1000 aydan hayırlıdır ifadesi mecazidir. Kadirin gecesi aklımıza gelen her türlü süreden hayırlıdır demek istemektedir. Sayı çokluktan kinayedir. Melekler, Cebrail Rablerinin izni ile sabaha kadar her yere emir için uğraştılar. Bütün kainattaki varlıkların ölçülmüş kanunları indirildi. Güneş doğuncaya kadar devam etti. Halk gerçekleştikten sonra emir (Teşrii Vahiy) gerçekleşmektedir bu gecede. Rabbimizin devamlı yaratma üzerinde bir işte olduğunu da unutmayalım.

İbadetlerimize hurafeleri sokmadan Rabbimize tabi olalım. Meleklerin cennete hoş geldiniz dediği salih kullarının arasına Rabbimiz bizi ilhak eylesin inşallah.(Amin) “

Program birlikte kılınan yatsı ve teravih namazından sonra sona erdi.

 

Bu içerik 4240 defa görüntülendi.
 
 
Yorumlar
Yorum Ekleyin
Adınız Soyadınız
e-Posta Adresiniz
Başlık
Yorum
Kalan karakter sayısı : 6000
Güvenlik Kodu
 
 
Copyright © 2013 İLKAV - İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı
Strazburg Caddesi No:18/4 SIHHIYE/ANKARA
Telefon :  +90 (312) 229 79 76 e-posta:  iletisim@ilkav.org
İLKAV Teknik Komisyon