Üye Ol  -  Şifremi Unuttum?
Facebook
 
 
> Bugün 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümü...

> Kadir Gecesinin ve Ona Değer Kazandıran Kur’an’ın Kadrini Bilmek...

> Erdoğan’ın, Karşılığı Olmayan Sert Söylemleri Filistin’den Yana, ...

> Ömrümüzden Bir Yıl Daha Azaldı, Gelin Hâlimizi Sorgulayalım!...

> Küresel İfsadın Fıtratı ve Doğal Dengeyi Bozması ile İnsanlığın Y...

   
En Çok Okunanlar

Anasayfa  >     >  2013
 
İlkavda Kurban Bayramı İdrak Edildi
Tarih: 15/10/2013
   


İlkav konferans salonunu sabahın erken saatlarinde dolduran Müslümanlar bayram namazını kıldıktan sonra bayramlaşma merasimi yaptılar.

Bayram namazı öncesi Şeyho Duman hocanın Kurban Bayramı idrakinin Hz.İbrahim in geçirdiği imtihan, Hz.İsmailin teslimiyeti, Haccın sembolleri eşliğinde düşünülerek anlaşılabileceğini, İslam ümmetinin içinde bulunduğu ahvalin, ancak Rabbimizin ipine sımsıkı sarılarak iyiye doğru değiştirilebileceğini ifade etti. Duanın önemi ve Rabbimizle olan ilişkimizin iyi tutulmasının gereği üzerine ayetlerle açıkladığı sohbetinden sonra teşrik tekbirleri getirildi ve bayram namazı eda edildi.

Bayram namazı hutbesini okuyan Emrullah Ayan hutbede şunları söyledi:

“Onların (kurbanların ) ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır; fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (Ey Muhammed!) güzel davrananları müjdele! “ ( Hac: 37 )

Yüceler yücesi Allah’a hamdolsun ki bir bayramı daha idrak ettik. O bayram ki; yaklaşmayı, yakınlaşmayı öğretir bize. Bize bizden daha yakın olana… Kutlu bir eylemle sevdiklerimizden vermeyi, sevindirilmesi gerekenlere ulaşmayı anlatır bize… Paylaşma ve dayanışmanın getirdiği ruh bizi birbirimize yaklaştırır. Coğrafi uzaklıklar kalplerde yakınlaşır. Bayramdır çünkü, verilecek selamımız, uzatılacak elimiz vardır. Kalplerimizi pekiştirecek rahmettir aradığımız. Buna vesiledir bayram. Çünkü adı kurbandır.

Kurban; insanı Allah’a yaklaştıran şey demektir. Bu bir ibadet ve hürmet ifadesidir ki, kurbanla insan Allah’a yaklaşmaya çalışır ya da kurban insanı Allah’a yaklaştırır. Bu yaklaşma elbette maddi anlamda bir yaklaşma değil, Onun rızasına ve sevgisine yaklaşmaktır.

 Kurban; bir alışveriştir. Allah’la kulu arasındaki çok karlı ticaretin sembolüdür. İstenen can ve mal, karşılığında ödenen ise cennettir. Cennetin de, mal ve canın da gerçek sahibi O olduğu halde hükmündeki tasarrufunu göstermek için, bağ bağışladığı kulundan, hikmeti gereği bir salkım ister ki, daha büyük bağlar ve bahçeler yani cennetler ihsan etsin.

Kurban; varlığın sahibine yönelişi sembolize eder. İnsanın emrine verilen maddenin yine yine O’nun emrine sunulmasıdır. Ya da “o benim kurbanımdı, ben ise Senin kurbanınım” demektir.

Kurban; fedakarlıktır. Babanın oğlunu, oğulun canını feda etmesidir.

Kurban; hayvanın insana verdiği en soylu derstir. Baş koymanın, kendini adamanın ve fedakarlığın dersi

Kurban; ebedi olanı geçiciye, ahireti dünyaya, ameli söze tercih etmektir.

Kurban; yaşamak ve yaşatmak için ölmenin öbür adıdır

Allah’a yaklaşmak ancak ihlas ve aşkla yani Allah’ı gereği gibi sevmekle olur. Kurban; bu sevginin bir aracıdır. Mü’min kurban keserek bu sevgisini gösterir.

Kurban; peynir gemileri bile lafla yürümezken, İslam gemisini lafla yürütmeye çalışanların aksine, karaya oturmuş bu gemiyi yeniden yüzdürmek için denizler akıtmanın, firavunlar için Kızıldenizler peyda etmenin talimidir.

İslam tarihine baktığımızda kurban ile sembolize olmuş iki isim karşımıza çıkar, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail… Hz. İbrahim çok sevdiği İsmail’ini yüceler yücesi Allah için feda etmişti.

Sen de kendi İsmail’ini ona en çok bağlı olduğun ve onu en çok sevdiğin zaman kurban etmelisin ki, kurbanın en değerli olsun.

Sen! Kim ve ne olursa olsun beraberinde kurban etmek için İsmail’ini getirmelisin. Hz. İsmail Hz. İbrahim’in yanında ne kadar sevgiliyse senin yanında da o kadar sevgili olanın olması gerekir İsmail’in…

İnancını ne zayıflatıyorsa, gitmekten ne alıkoyuyorsa, sorumluluk kabul etmekten ne çekip çeviriyorsa, kendi kendinle olmana ne sebep oluyorsa, çağrıyı duymana ve gerçeği itiraf etmene ne engel oluyorsa, kaçmaya ne zorluyorsa, rahatın için bahaneler bulmana ne yol açıyorsa, seni ne kör ve sağır ediyorsa, işte odur senin kurban edeceğin… 

Ne zaman ki Habil gibi en güzelini ve en sevdiğini kurban verirsen Rabbe o zaman onun gibi kurban olmaya hak kazanmışsın demektir. Ve önünde Zekeriya’lar, Yahya’lar, Sümeyye’ler, Yasir’ler, Mus’ab’lar, Ali’ler, Hüseyin’ler önder olarak duracaktır. Karanlık gecelerini aydınlatan o kurbanların yolunda yürümek için İsmail ol ve düş yollara ve sabret ve bekle Rabbinin vereceği emri. “

Bayram namazı sonrası Şeyho Hocanın dua Kuran Ayetlerinden seçmiş olduğu dua ayetleri ile açıklamalı  dua ettirmesinden sonra bayramlaşma merasimi yapıldı. Ardından çocuklara oyuncaklar hediye edilerek bayramlaşma merasimi sona erdi.

Bu içerik 2137 defa görüntülendi.
 
 
Yorumlar
Yorum Ekleyin
Adınız Soyadınız
e-Posta Adresiniz
Başlık
Yorum
Kalan karakter sayısı : 6000
Güvenlik Kodu
 
 
Copyright © 2013 İLKAV - İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı
Strazburg Caddesi No:18/4 SIHHIYE/ANKARA
Telefon :  +90 (312) 229 79 76 e-posta:  iletisim@ilkav.org
İLKAV Teknik Komisyon