Üye Ol  -  Şifremi Unuttum?
Facebook
 
 
> Bugün 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümü...

> Kadir Gecesinin ve Ona Değer Kazandıran Kur’an’ın Kadrini Bilmek...

> Erdoğan’ın, Karşılığı Olmayan Sert Söylemleri Filistin’den Yana, ...

> Ömrümüzden Bir Yıl Daha Azaldı, Gelin Hâlimizi Sorgulayalım!...

> Küresel İfsadın Fıtratı ve Doğal Dengeyi Bozması ile İnsanlığın Y...

   
En Çok Okunanlar

Anasayfa  >   HABERLER  >  2021
 
İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
Tarih: 21/07/2021
   


İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı-İLKAV Konferans Salonu sabahın erken saatlerinde Kurban Bayramı namazını kılmak isteyen mü’minlerle doldu.

İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
 
İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı-İLKAV Konferans Salonu sabahın erken saatlerinde Kurban Bayramı namazını kılmak isteyen mü’minlerle doldu. Korona Virüs tedbirlerinden dolayı maske ve mesafe kuralları göz önünde bulundurularak Mü’minlerin Bayram namazını kılmalarının ardından bayramlaşma merasimi çok samimi görüntülere sahne oldu. Bayram namazından önce Yıldırım AK’ın sunduğu bayram vaazında AK şu konulara değindi: Bu günler İslâm kültüründe manevi duyguların zirve yaptığı günlerdir. Ayet ve hadisler ile Zilhicce'nin ilk on günü dolu dolu yaşanılması gereken, adeta
kaçırılmaması gereken zaman dilimlerindendir.
Şöyle ki;
1-Hac ibadeti kulluğun bir nişanesi ve Âli İmran: 97  âyeti ile Allah'ın insanlar üzerindeki hakkı olarak Hac vurgulanmıştır. Sapa sağlam bir örneklik olarak Hz.Ademden günümüze kadar mü’minlere bir fariza olarak uygulana gelmiş tam bir takva amelidir.
2-Kurban ibadeti yine Hz. Âdem'den günümüze uygulanan kulluğun, teslimiyetin nişanesi ve idrakin sembolü olurken, Hz. İbrahim ve İsmail ile tüm zamanlarda yaşayacak olan mü’minlere “usvetun hasenetun” (güzel örnek) olarak baki kalmıştır.
3-İnfak ibadeti, her kurban Allah'a adanmış yönünün yanında ihtiyaç sahiplerinin gözetildiği ve kardeşliğin pekiştiği bir ibadettir. 
4-Bayramlar küslüğün giderildiği, kardeşliğin yeniden daha güçlü inşa edildiği sevinçli günlerdir. Kinler yutulur, öfkeleri dindirilir, bencillikler yerini Allah'ın rızası uğrunda kendini hesaba çekmeye ve ilk uzanan el olma gayretine sevkeder. Hayırlı bayramlar.
Bizim bütün işlerimizin başı da sonu da Allah'ı hamd ile tesbih etmektir. Ve’l-hamdu lillahi rabbi’l-âlemîn…
Bayram namazının kılınmasının ardından da Emrullah AYAN, aşağıda tam metnini verdiğimiz hutbesini irad etti.
 
Hutbe: Bayramlar ve Mü’minler
“Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’a karşı sorumlu davranın ki, O’nun merhametine mazhar olasınız!” (Hucurât: 10)
Kardeşlerim, bugün Hicrî Zilkade ay’ının 10’u 1442/Salı
İman ve Salih amel üzere Allah’ın rızasına uygun bir hayatı yaşarsak işte o zaman âhiretimiz de bayram olur diyelim. Buruk bayramlardan birini daha idrak etmiş bulunmaktayız. Neden buruk sorusu bile
zaid bir sorudur. İslâm dünyasının hal-i pürmelâli ortadadır. Arapçada el-Iyd; bayram, kutlu gün, neşeli, mutlu gün anlamlarına gelir. Bayramlar neşe ve sevinç günleridir. Hemen hemen her dinin ve toplumun kendine has bir bayramı veya bayramları vardır. İslâm ümmetinin de iki bayramı vardır. Bunlar bütün
 
İslâm âleminde kutlanan Ramazan ve Kurban bayramlarıdır. İslâm kardeşliğinin perçinlendiği bu mübarek günler, Müslümanların sevinç ve mutluluk günleridir. Nitekim Hz. Peygamber Mekke’den Medine’ye hicret ettiği zaman Medinelilerin iki bayramı olduğunu öğrendi. Medineliler bu bayramlarda oyun oynar ve eğlenirlerdi. Bu durumu gören Hz. Peygamber (S), “Allah Teâlâ size kutladığınız bu iki bayrama bedel olarak daha hayırlısını, Ramazan ve Kurban Bayramlarını lütuf olarak vermiştir ” buyurur. (Ebu Davud, Ahmed İbn Hanbel) Bu bayramların neşe ve sevinç günleri olduğunu yine bizzat Hz. Peygamber ifade etmişlerdir. Buharî’nin Hz. Âişe’den rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Hz. Âişe (R. Anhâ) şöyle anlatmıştır:
“Bir defasında, Kurban Bayramı’nın ilk günlerinde Hz. Peygamber yanıma girdi. Yanımda, ‘Buas’ ezgilerini def çalarak okuyan iki kız vardı. Yatağına uzanıp, yüzünü çevirdi. Derken babam Ebu Bekir içeri girdi. ‘Bu ne! Rasulullah’ın
yanında şeytan çalgıları mı? ‘ diyerek beni azarladı. Bunun üzerine Hz. Peygamber (S) ona dönerek, ‘onlara dokunma!’ buyurdu. Ben de babam bir şeyle meşgul olunca kızlara işaret ettim onlar da çıktılar.” (Müslim) Yine Hz. Âişe (R. Anhâ) “ Yine bir bayram günü Habeşîler kalkan ve oyunu oynuyorlardı. Bunlara bakmak için ya ben Hz. Peygamber’den izin istedim veya o ‘bakmak istiyor musun? ‘ diye bana sordu (iyice hatırlamıyorum) ben ‘evet’ dedim. Bunun üzerine beni arkasında yanağım yanağına değecek şekilde ayaküstü durdurup, oyun oynayanlara ‘haydi devam edin Erfideoğulları!’
buyurdu. Nihayet ben usanınca ‘artık yeter mi?’ diye sordu. ‘evet’ dedim. ‘öyleyse git!’ buyurdular.’’ (Buharî; Iydeyn,2)
Buharî’nin diğer bir rivayetinde, söz konusu hadisede Hz. Ebu Bekir’e (R.A) “Ya Eba Bekir! Her ümmetin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır” buyurmakla bu günlerde yapılacak meşru eğlence ve sevinç gösterilerine cevaz vermişlerdir.
Çocuklar, bilhassa çocuklar unutulmamalıdır. Bayramlarda öksüz, yetim ve fakir çocuklar sevindirilir. Akraba eş ve dost ziyaretleri yapılarak, hal ve hatırları sorulur. En önemlisi, aralarında dargınlık olanlar barıştırılır. Yüce Allah’ın ihsan ve rahmetinin tecellisine de sebep olan bu bayramların diğer yönden sosyal hayatta bu tür faydaları gayet açık görülmektedir. Biteviye akıp giden sosyal hayatın tekdüzeliği ve yoğunluğu bayram gibi önemli günlerde kesilerek fakirler hatırlanmakta, yetimler sevindirilmektedir. Bu şekilde İslam’ın emrettiği gerçek kardeşlik sözden fiile geçirilmektedir.
Rabbimiz Kur’an’ında şöyle buyurur:
“Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’a karşı sorumlu davranın ki, O’nun merhametine mazhar olasınız! “ Bu ayette iki noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Birincisi âyetin başındaki “innema”
edatı, mü’minlerin kardeşliği dışındaki her türlü ihtimali dışlar. Bu kardeşliğin tek çimentosu vardır o da imandır. Şu halde iman çözülmeden bu kardeşlik çözülemez. Bu kardeşliğe sadece hayatta olanlar değil, âhirete göçenler de girer:
“Derler ki: ‘Rabbimiz! Bizi ve bizden önce imanla göçüp gitmiş olan kardeşlerimizi bağışla! “ (Haşr: 10)
 
İkincisi zedelenen kardeşlik ilişkilerini düzeltmek her mü’minin imânî görevidir. Rasulullah (S) şöyle buyurur: “İman etmedikçe Cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş sayılmazsınız.” Başka bir hadis-i şerifte Abdullah b. Ömer (R)’den rivayet edildiğine göre Rasulullah (S) şöyle buyurdu: “Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Ona haksızlık etmez, onu zor anında yalnız bırakmaz. Kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah da onun Kıyamet Günü’ndeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir Müslümanı kusurunu örterse, Allah da Kıyamet Günü onun kusurunu örter.” (Buharî-Müslim)
20.07.2021
Hazırlayan: Emrullah AYAN
İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
İLKAV’DA KURBAN BAYRAMI NAMAZI VE BAYRAMLAŞMA COŞKUSU
Bu içerik 992 defa görüntülendi.
 
 
Yorumlar
Yorum Ekleyin
Adınız Soyadınız
e-Posta Adresiniz
Başlık
Yorum
Kalan karakter sayısı : 6000
Güvenlik Kodu
 
 
Copyright © 2013 İLKAV - İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı
Strazburg Caddesi No:18/4 SIHHIYE/ANKARA
Telefon :  +90 (312) 229 79 76 e-posta:  iletisim@ilkav.org
İLKAV Teknik Komisyon